Kazuri #snilt

Kenya er veldig mange ulike ting. Blant annet er det et land med mange flinke folk som lager fine ting. I ukene framover ønsker jeg å vise dere noen snille produkter herfra. #KenyanskAugust er min måte å varme opp til #KjoleForSkole. Her kommer en smakebit - karibu!

Først ut er Kazuri. Vinteren 2011 bodde jeg i Kenya. Jeg og foreldrene mine, som var på besøk, var noen dager i et område av Nairobi som heter Karen. Området er kalt opp etter forfatteren Karen Blixen som eide en kaffeplantasje her for nesten hundre år siden. I dag er det et svært grønt villaområde. Vi fant Kazuri sitt sjarmerende fabrikkutsalg. Her lager og selger de smykker, vesker og keramikk. Vi spurte om en omvisning og møtte en smilende guide: 

- Kazuri means small and beautiful... just like you! sier guiden med ekte kenyansk høflighet. Han viser oss rundt i fabrikken og forteller: 

- Kazuri ble startet som en liten arbeidsplass for fattige alenemødre. I dag jobber nesten 400 kvinner her og vi selger ulike produkter til butikker over hele verden. 

Store maskiner bearbeider leiren som skal bli brukt til smykker.

Inne i fabrikken sitter damene å former og maler små kuler. De prater sammen og smiler til oss. Jeg får lov til å ta noen bilder...

 

Kazuri er for meg et perfekt eksempel på hva etisk handel representerer: kvinnene som lager produktene er dyktige og kreative. De får godt betalt i trygge omgivelser. I et land med høy arbeidsledighet er Kazuri et sted en kan være stolt over å jobbe og som sender vakre produkter til kunder i hele verden.

Kazuri er medlem av World Fair Trade Organization. Ifølge Bistandsaktuelt får arbeiderne på Kazuri lunsj på jobb og gratis tilgang til helseklinikk.

I Norge får vi faktisk tak i dem over nesten hele landet! Se forhandlerlisten her

Forbrukerrapport

Først vil jeg bare understreke at når jeg sier noe om kvaliteten på et merke, så er det alltid kun som forbruker. Jeg får ingenting tilsendt og har ingen interesser utover at etisk handel engasjerer meg. Dette er ikke reklame. Tanken er å gi en så ærlig vurdering som mulig. Som tidligere sitert: vi kan ikke drikke dårlig kaffe bare for å være snille.

Hos Kazuri kjøpte jeg et smykke og en veske. Dette er veldig godt håndarbeid i god kvalitet. Jeg bruker særlig veska hele tiden og den tåler alt mulig.

IMGP8712.jpg

Giveaway

Lyst på et par Kazuri øredobber? 

Konkurranse:

Hva gjør du for å ha et mest mulig grønt og etisk forbruk?

Hva er ditt beste snill shopping-tips?