Kaffe og blomster for skole

#KjoleForSkole fortsetter å engasjere på twitter og facebook. Og bra er det! Jeg har fått litt pes og dårlig samvittighet for at jeg lot mitt engasjement for fairtrade gå ut over andres engasjement for bistand.

Men poenget står jeg for: jeg mener kjoledebatten burde handle om hva og hvem kjolene er laget av.

Og med kjolene mener jeg også alle de andre varene vi kjøper hele tiden. Om du kjøper fairtrade blomster og kaffe fra Kenya, bidrar du også til skole. Forskjellen er at dette ikke bare er én auksjonsdag, men et daglig forbruk av varer kenyanere er veldig gode på. Det er ikke bare gi og få, men et mer likeverdig handelsforhold.

Pelone Wahl spør på twitter om vi som klager på #KjolePåSKole vil dra til Kenya å ha en time med elevene og fortelle dem hvor teit prosjektet var. Mitt svar er: ja, veldig gjerne! Jeg kunne godt fortalt hvorfor jeg var skeptisk til prosjektet, og jeg har kjempelyst til å høre hva de synes om det. Videre kunne jeg tenke meg å spørre hva de synes vi kunne gjøre for å være med å skape varig inntekt til deres foreldre (eller forsørgere). En stabil livssituasjon for familien vil sikre dem skolegang og kanskje til og med høyere utdanning. Jeg ville også spurt hva de trodde skulle til for at de fikk inntekt etter endt utdanning. Kanskje noen kunne tenke seg å sy kjoler?

 

Foto:  People Tree