Oppsummert

bilde.JPG

Da var eksamen levert og skrivekapasiteten min kan igjen rettes mot bloggosfæren. Vanligvis sverger jeg til korte innlegg på nynorsk, men nå har det hopet seg opp med så mye jeg vil si at jeg flesker til med en lang og kanskje noe rørete post. Bildet oppsummerer godt hva jeg driver med om dagen: Henger med vår fineste Jonatan.

Det nærmer seg fem måneder med fullført "Snill Shop" og jeg snur stort sett ryggen til både fullpris og "50 %". Det er befriende og besparende!

Men jeg har handlet på salg. Som en trillende Bergensmor savnet jeg en regnkåpe og en varm boblevest (av alle ting). Heldigvis finnes Stormberg! Skulle gjerne skrevet en egen post om denne fine kjeden, men sjefen sa det godt sjøl i sin kronikk forrige uke. 

Og forresten! Ren mat har laget en veldig god oversikt over hvor du kan få tak i økologiske tekstiler og produkter. Godt jobba!

Bildet over er tatt i Riga for et par uker siden. Vi var så heldige å få være med i et superfint bryllup og tok oss en aldri så liten storbyferie. I den forbindelse gjorde jeg to lure snill shopping-triks:

1. Kjøp lokalt håndarbeid: Noe av det kjekkeste jeg gjør på tur er å kikke på håndarbeid til salgs i boder og butikker. I Latvia lager de mye fint i tre, keramikk og lin. I en av bodene vi var innom fortalte fire ivrige damer oss om produksjonen av noen søte barneklær i lin (på både latvisk, tysk, engelsk og svensk!). De viste bilder av hvordan de vevde selv stoffet og sydde klærne ferdig. Selv om vi ikke hadde behov for en minidrakt i lin, så angrer jeg ikke på dette impulskjøpet fordi pengene gikk rett til produsenten.

2. Let i andre sitt skap: Jeg hadde ingen kjole som passet til bryllupet. Jeg var innom Fretex flere ganger og saumfarte etiske nettbutikker som Juste og Velbevare, men fant ingen snill finkjole som jeg kunne amme i. Så kikket jeg i lillesøster sitt klesskap, fant en som passet fint og fikk hennes velsignelse. Snilt!!

11.mai, samme dag som bryllupet, ble Fairtrade-dagen feiret over hele verden. I flere norske byer var det ulike markeringer, men så vidt jeg vet så skjer ingenting i Bergen denne viktige maidagen. Noen som blir med å markere det her til neste år? For det er som WFTO sier: Den økonomiske krisen viser at det er et behov for en mer rettferdig og bærekraftig økonomi både lokalt og globalt.

Denne uken arrangeres dessuten en stor konferanse om fair trade i Rio de Janeiro. Håper norsk presse dekker dette! 

Jeg blir ofte ertet for mitt engasjement for fair trade og miljø, for prosjektet og bloggen... For det er kanskje masete og idealistisk, men jeg har enda ikke hørt et godt argument mot gjenbruk eller etisk handel. Og arbeidet blir virkelig verdt det når flere og flere melder seg inn i facebook-gruppa, og når jeg får slike hyggelige overraskelser som dette:

Ganske snart etter at vi kom hjem lå det noe lurt i postkassen. En flott gave til Jonatan bestilt fra Lille Vintage. Gaven var pakket pent inn og sendt rett fra nettbutikken til oss. Fantastisk måte å gi en oppmerksomhet og samtidig spare miljøet. Jeg synes det burde være mer vanlig for å gi brukt i gave. Jeg forestiller meg at det var lettere før i tiden når klærne og tingene faktisk kostet noe Nå renner det over i skuffer og skap og spørsmålet er mer hva vi liker enn hva vi har. Utfordring til dere nærmeste: til neste bursdag ønsker jeg meg bare brukt :)

Noen som blir med på Bruktduellen? Klarer vi 50 dager uten å kjøpe noe nytt? For hver person som deltar eller bruker hashtag #bruktduellen, så bevarer finn.no 200 kvm regnskog i ett år. Kult. Om noen vil utfordre så er jeg klar for en fight!

Oppsummert, hvordan har det første halve året som snill shopper vært? Jeg har hatt noen få sprekker, men om det er noen unnskyldning så har det (bortsett fra en strømpebukse) kun vært gaver. Jeg skulle gjerne ønske at jeg hadde råd til å kjøpe mer økologisk og fairtrade til meg selv, men det har stort sett gått i gjenbruk så langt i år. 

Hvordan har det gått med dere?